انتخاب سیستم عامل مناسب برای سرور مجازی: لینوکس یا ویندوز کدام بهتراست؟

وقتی مهم ترین عنصر انتخاب سرور مجازی، سیستم عامل است، طبیعی است که بی تفاوت از کنار این موضوع رد نشویم چون این سیستم عامل است که روی بسیاری از عوامل مثل نحوه پیکربندی محیط، اختصاص منابع و نوع برنامه ها تاثیر می گذارد.

با این که می توان تمام سیستم عامل های استاندارد را روی سرور مجازی نصب کرد، ولی سال هاست که شدت این رقابت بین لینوکس و ویندوز نسبت به بقیه، پررنگ تر است. پس بهتر است کمی بیشتر روی این دو سیستم عامل تمرکز کنیم:

سیستم عامل های سرور مجازی

زمانی که قصد خرید سرور مجازی دارید، مهم ترین سوالی که با آن مواجه هستید این است که کدام سیستم عامل را برای VPS خود انتخاب کنید.

سیستم عامل های زیادی با توزیع های مختلف وجود دارند که هر کدام برای پروژه های خاصی کاربرد دارند. پس اگر هدف خود از خرید سرور مجازی را بدانید، نصف راه را طی کرده اید و انتخاب سیستم عامل برای سرور مجازی برای شما راحت تر خواهد بود.

به عنوان مثال، اگر هدف شما راه اندازی وبسایت است، با شرایط زیر مواجه خواهید بود:

1) اگر وبسایت خود را با زبان برنامه نویسی ASP.net پیاده سازی کرده باشید، سیستم عامل مناسب برای شما ویندوز سرور است. همچنین وبسایت های نوشته شده با این زبان باید روی وب سرور IIS اجرا شوند و این وب سرور باید روی ویندوز سرور نصب می شود.

2) اگر وبسایت شما با زبان PHP نوشته شده باشد، بهترین توزیع برای سرور مجازی شما توزیع های Debian یا CentOS هستند.

بررسی معایب و مزایای رایج ترین سیستم عامل های سرور مجازی

هر سیستم عامل متناسب با ویژگی ها و کاربردهای خود، مزایا و معایبی دارد که کاربر بر اساس سطح تخصص و دانش فنی خود می تواند از آنها استفاده کند:

1. لینوکس

لینوکس یکی از محبوب ترین سیستم عامل ها برای سرور است و اکثر کاربران سرور مجازی برای پیاده سازی پروژه های خود این سیستم عامل را ترجیح می دهند. اوبونتو، دبیان، فدورا، CentOs و OpenSUSE از محبوب ترین توزیع های لینوکس هستند.

امنیت بالا، تنوع توزیع ها، توانایی کنترل سیستم با استفاده از رابط کاربری گرافیکی، رایگان و متن باز بودن، ساده سازی عملیات چند کاربره، چند فرآیندی و چند رشته ای از نقاط قوت این سیستم عامل هستند.

نیاز به دانش فنی زیاد برای عملیاتی مثل نصب، تعمیر و رفع خطا و همچنین عدم پشتیبانی طولانی مدت برای برخی از توزیع ها و عملیات پیچیده ای مثل به روزرسانی سیستم از مهم ترین نقاط ضعف این سیستم عامل هستند که می توانند کاربر را به چالش بکشند.

2. ویندوز

شرکت مایکروسافت ویندوز سرور را برای استفاده شخصی و حرفه ای در سرورها توسعه داده است که از مدیریت سطح سازمانی، ذخیره سازی داده ها و برنامه های کاربردی متنوع پشتیبانی می کند.

این سیستم عامل دارای قابلیت هایی مثل مدیریت حافظه مجازی، رابط گرافیکی قوی، پشتیبانی عالی از دستگاه های جانبی مختلف و مالتی تسکینگ است که باعث شده است به پیشروهای بازار VPS تبدیل شود.

قیمت بالا، نیاز به مجوز و نیاز به برنامه های پولی از معایبی هستند که کاربران ویندوز سرور با آنها مواجه هستند.

مقایسه سیستم عامل لینوکس و ویندوز

بررسی تفاوت های این دو سیستم عامل از چند جنبه انجام می شود:

زبان های برنامه نویسی

زبان های برنامه نویسی محبوبی مثل جاوا اسکریپت یا html از هر دو سیستم عامل پشتیبانی می کنند اما استثناهایی هم وجود دارد. پروژه هایی که با استفاده از فناوری ASP.NET یا VBScrpt توسعه یافته اند، برای میزبانی به ویندوز سرور نیاز دارند.

از طرف دیگر، پکیج PHP + MySQL توسط هر دو سیستم عامل پشتیبانی می شود ولی چون PHP زبان بومی لینوکس است، انتخاب لینوکس برای چنین پروژه هایی، ایده بهتری است. با این که ویندوز سرور اجازه اجرای اسکریپت های php را می دهد اما سرعت اجرای آن نسبت به لینوکس آهسته تر است.

برای کار کردن با فایل های MP3، Flash و همچنین سایت هایی که با استفاده از Microsoft FrontPage پیاده سازی شده اند، هر دو سیستم عامل به یک اندازه عملکرد خوبی خواهند داشت.

سرویس ها و پروتکل ها

بسیاری از سرویس ها و پروتکل ها مثل FTP و Telnet در همه سیستم عامل ها کار می کنند، اما باز هم تفاوت های ظریفی وجود دارد. اگر لینوکس به طور پیش از SSH پشتیبانی می کند، ویندوز سرور به یک سری اقدامات برای اتصال جداگانه نیاز دارد. در کل، سرویس های زیادی هستند که برای لینوکس رایگان هستند ولی استفاده از آنها در ویندوز سرور نیاز به پرداخت هزینه دارد.

مدیریت پایگاه داده

MySQL از محبوب ترین ابزارهایی مدیریت پایگاه داده است که روی هر دو سیستم عامل اجرا می شود؛ اما بسته نرم افزاری PHP + MySQL در هسته سیستم عامل لینوکس عملکرد و کارایی بالاتری دارد.

در مقابل، اگر Access، Microsoft Sharepoint و Microsoft SQL را در نظر بگیرید، اوضاع کمی فرق می کند و بهتر است ویندوز سرور را انتخاب کنید. در واقع، اگر به یک پروتال سازمانی با نیازمندی ها، پایداری و اطمینان بالا نیاز دارید، ویندوز گزینه بهتری برای شماست.

مدیریت سرور

اکثر مدیران با فضای ویندوز آشنا هستند و برای کار کردن با آن، نیاز به دانش فنی خاصی ندارند. در مقابل، برای این که بتوانید با سیستم های لینوکسی کار کنید، باید دانش جدیدی را یاد بگیرید. در کل، اگر سرعت و کارایی را در اولویت خود قرار می دهید، بهتر است کمی زمان بگذارید و با یادگیری لینوکس، عملکرد آن را درک کنید.

هزینه

تمام توزیع های لینوکس رایگان هستند و هر کدام را انتخاب کنید، تنها برای خرید سرور مجازی هزینه پرداخت خواهید کرد؛ اما استفاده از ویندوز سرور نیاز به مجوز دارد و نصب اجزا و برنامه های اضافی نیاز به پرداخت هزینه دارد.

لینوکس بهتر است یا ویندوز؟

جواب این سوال زمانی مشخص می شود که اهداف، معیارها و نیازهای خود را به طور کامل بدانید و سپس در مورد انتخاب سیستم عامل برای سرور مجازی تصمیم بگیرید.

ویندوز!

لینوکس!

این رقابت همیشه برقرار بوده و برنده ای ندارد. هر کدام از این دو سیستم عامل برگ برنده های مخصوص به خود را دارند و این کاربران و کسب و کارها هستند که بر اساس ترجیحات و خواسته ها، برنده خود را تعیین می کنند. پس بهتر است انتخاب خود را بعد از تحقیقات دقیق انجام دهید تا هم در زمینه کارایی به مشکل برنخورید و هم اینکه خرید خود را از یک ارائه دهنده معتبر و قابل اعتماد انجام دهید.

خروج از نسخه موبایل