اگر دقت کرده باشید، روز به روز تعداد سایتهای فروشگاهی افزایش مییابد؛ اما آیا همه آنها موفق میشوند؟ قطعا جواب این سوال خیر است. در واقع مدیران سایتهای فروشگاهی باید براساس معیارهای مختلف، سایت خود را برای موتورهای جستجوگر و کاربران بهینهسازی کنند.
برای مثال در سایتهای فروشگاهی باید کاربران خیلی راحت و ساده بتوانند به اطلاعات مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند و هر اطلاعاتی که نیاز دارند بدست بیاورند. ارائه یک تجربه کاربری (UX) خوب و مناسب، علاوهبر اینکه فروش سایت را به صورت چشمگیری افزایش میدهد، تاثیر بسیاری خوبی بر سئو (SEO) میگذارد.
در سایتهای فروشگاهی، اگر به خوبی روی تجربه کاربری یا همان UX کار کنید، قطعا نتایج خوبی بدست میآورید و باعث میشود کاربران به خرید ترغیب شوند. همینطور ارائه یک تجربه کاربری (UX) خوب و عالی، میتواند باعث شود کاربران مجددا به سایت شما بازگردند و خرید خود را انجام دهند.
حالا پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سئو و بهینهسازی سایتهای فروشگاهی، تا پایان این مقاله از وبلاگ ابزار وردپرس همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی در اختیار شما کاربران عزیز قرار دهیم.
آنچه میخوانید:
بهینهسازی صفحه اصلی در سایتهای فروشگاهی
اول این موضوع را در نظر بگیرید که مشتریان هدف هر فروشگاه، با فروشگاه دیگر ممکن است متفاوت باشد. برای مثال اگر به صورت تخصصی در زمینه فروش تجهیزات باغبانی و کشاوزی فعالیت میکنید، نباید از فروشگاههای دیگر مثل دیجی کالا کپی برداری کنید و همان طرحها را مجددا استفاده نمایید. در واقع باید به سفر کاربر و هدف جستجوی کاربر خوب فکر کنید.
این موضوع را در نظر بگیرید که مشتریان سایت و کسبوکار شما به دنبال چه چیزی هستند. آیا قیمت برای آنها مهم است و میخواهند ارزانترین قیمت را پیدا کنند و سپس خرید انجام دهند؟ یا تمایل دارند با کمی هزینه بیشتر، از محصولات باکیفیتتر و مطمئنتری استفاده کنند؟ با پاسخ به این سوالها، خیلی بهتر میتوانید روی طراحی صفحه اصلی سایت تمرکز کنید.
اول مخاطبین هدف را شناسایی کنید، بعد صفحه اصلی را طراحی کنید!
اگر وبسایتی دارید که تمرکز اصلی شما روی فروش محصولات ارزان قیمت است، باید در صفحه اصلی سایت بخشی برای تخفیفات ویژه در نظر بگیرید و به کاربران نشان دهید که میخواهید محصولاتی را با تخفیف مناسب به فروش برسانید. همچنین میتوانید از بنرهای مختلف استفاده نمایید و کاربران را ترغیب به خرید کنید. حالا به دلیل اینکه میخواهید در زمینه فروش محصولات ارزان قیمت فعالیت کنید، باید از کلماتی مثل ارزان، پایینترین قیمت، نازلترین قیمت، حراج، تخفیف، OFF و… در بنرهای سایت استفاده کنید.
اما اگر سایتی دارید که محصولات گران قیمت و باکیفیتی ارائه میدهید، بیشتر باید روی ویژگیها و قابلیتهای محصولات تمرکز کنید. همچنین با هدف قراردادن احساسات و عواطف کاربران، میتوانید فروش سایت را به شکل باورنکردنی افزایش دهید. در چنین سایتهایی بیشتر باید روی معرفی محصولات کار کنید. برای مثال سعی کنید در صفحه اصلی سایت، بیشتر از متنهای تبلیغاتی و جذاب برای خرید کاربر استفاده کنید. باید سعی کنید با استفاده از بنرهای بزرگ، متنهای فوقالعادهای مثل بنویسید که کاربر احساس اعتماد کند و از کیفیت محصولات مطمئن شود.
نکته: سایتهایی که محصولات باکیفیت و گران قیمتی ارائه میدهند، بهتر است تنوع محصولات کمتری داشته باشند. اگر تنوع محصولات بیشاز حد باشد، کاربر دچار سردرگمی میشود و نمیتوانید به خوبی روی عواطف و احساسات کاربر تاثیر بگذارید. برای مثال اگر در زمینه فروش موبایل و لپتاپ فعالیت میکنید، فقط بهترین و باکیفیتترین نمونهها در سایت قرار دهید و تمرکز بیشتر خودتان هم روی تعریف و توصیف از این محصولات بگذارید.
دعوت به اقدام (CTA) در صفحه اصلی سایت
یکی از بزرگترین اشتباهات مدیران سایت، استفاده نکردن از CTA است. اصلیترین و مهمترین کاری که باید در صفحه اصلی سایت انجام دهید، این است که کاربران را به خرید کردن دعوت کنید. در واقع اگر نتوانید یک دعوت به اقدام (CTA) خوب در صفحه اصلی سایت و همچنین سایر صفحات داشته باشید، به فکر فروش بیشتر هم نباشید.
حالا اگر نمیدانید که چطور یک دعوت به اقدام حرفهای (CTA) ایجاد کنید، به مواردی که در قسمت زیر اشاره کردهایم، دقت کنید.
- بخشی که به عنوان CTA در نظر میگیرید، باید طراحی متفاوتی داشته باشد. برای مثال از یک رنگ متفاوت استفاده کنید. یا اگر از یک دکمه یا بنر استفاده میکنید، باید طرحبندی متفاوتی نسبت به سایر دکمهها یا بنرها داشته باشد.
- اگر در زمینه کپی رایتینگ مهارت ندارید، از یک فرد متخصص کپی بگیرید و متنهای مناسبی برای ترغیب و جذب کاربر بنویسید.
- از فضاهای خالی بیشتر استفاده کنید. طرحبندیهای شلوغ باعث میشود که CTA تاثیر خود را به خوبی نگذارد.
- تا جایی که ممکن است از یک دکمه جذاب، بزرگ و متفاوت برای دعوت به اقدام استفاده کنید.
- از تصاویر ترند (Trend) برای نهایت تاثیرگذاری استفاده نمایید.
جستجوی داخلی در سایتهای فروشگاهی
به جرات میتوان گفت که جستجوی داخلی، مهمترین گزینه ناوبری در سایتهای فروشگاهی محسوب میشود. بنابراین باید روی بهینهسازی آن کار کنید. حتی اگر کمی دقت کرده باشید، فروشگاههای بزرگ و معتبر، برندهای معروف در سطح جهان، روی قسمت جستجوی داخلی به خوبی کار کردهاند. در واقع اگر کاربر بتواند خیلی سریع و راحت به محصول مورد نظر خود دسترسی پیدا کند، امکان خرید نیز افزایش پیدا میکند.
علاوهبر اینکه باید روی جستجوی داخلی کار کنید و آن را بهینهسازی کنید، باید مطمئن شوید که صفحات نتایج جستجوی داخلی نیز نمای بسیار خوبی را به کاربر نمایش میدهند. برای مثال بهتر است که قیمت محصول و دکمه افزودن به سبد خرید را در کنار نام و تصویر محصول قرار دهید. همچنین اگر قابلیت مقایسه محصولات را داشته باشید، به کاربر در خرید محصولات کمک ویژهای میکنید.
استفاده از فیلترهای مناسب
کاربران بعد از جستجوی داخلی در یک سایت فروشگاهی، باید بتوانند خیلی راحت و ساده از فیلترها استفاده کنند. برای مثال اگر در زمینه فروش پوشاک فعالیت میکنید، باید گزینههای مختلفی از جمله رنگ، اندازه، قیمت و…. برای فیلتر کردن محصولات در اختیار کاربر قرار دهید. با انجام این کار، انتخاب و خرید محصول را برای کاربر آسانتر میکنید.
افزونه فیلتر پیشرفته محصولات ووکامرس
بهینهسازی صفحات دستهبندی در سایتهای فروشگاهی
اگر تجربه زیادی در زمینه طراحی و بهینهسازی سایتهای فروشگاه ندارید، باید بدانید که صفحات دستهبندی محصولات، از صفحات تکی محصول مهمتر هستند و باید توجه ویژهای نسبت به آنها داشته باشید. در واقع صفحات دستهبندی، ورودی اصلی کاربران به سایت شما هستند. باید در صفحه دستهبندی محصولات، فیلترهای مختلف و امکان مقایسه کردن را در اختیار کاربران قرار دهید.
برای مثال فرض کنید که یک سایت در زمینه فروش موبایل راهاندازی کردهاید؛ یک کاربر عبارت “خرید موبایل” را در گوگل جستجو میکند. حالا میخواهید چه صفحهای از سایت شما در نتایج جستجو نمایش داده شود؟ موبایل آیفون 13؟ قطعا خیر. باید صفحه دستهبندی محصولات را نمایش دهید. اینگونه کاربر میتواند موبایلهای مختلف را مشاهده کند و یک مورد را به صورت دلخواه انتخاب کند. همچنین میتواند براساس معیارهای مختلف فیلتر مورد نظر خود را اعمال کند و موبایلهای مناسب خود را مشاهده کند.
در ادامه به نکات مهمی در رابطه با بهینهسازی صفحات دستهبندی اشاره میکنیم که میتواند کمک بزرگی به شما کند.
نگارش محتوا برای صفحه دستهبندی
در صفحات دستهبندی، قبل از اینکه محصولات را نمایش دهید، سعی کنید مطلب مختصر و مفیدی در رابطه با محصولات همان دستهبندی بنویسید. انجام این کار تاثیر بسیار خوبی بر سئو میگذارد و اطلاعات کاربر را بیشتر میکند. برای مثال اگر به تصویر بالا دقت کنید، مشاهده میکنید که ما هم در سایت ابزار وردپرس همچین کاری انجام دادهایم. (البته بهتر است محتوای بلند و طولانی ننویسید که کاربر را از محصولات دور کند.)
نمایش سایر دستهبندیها
سایر دستهبندی محصولات را به کاربر نمایش دهید. اینگونه شاید کاربر ترغیب شود که سایر محصولات سایت هم مشاهده کند و این موضوع میتواند به فروش بیشتر سایت کمک کند. برای مثال فرض کنید سایت فروش لپتاپ دارید و کاربر با جستجوی عبارت “خرید لپتاپ ایسوس” وارد سایت شما شده است؛ حالا در کنار صفحه (قسمت سایدبار) سایر دستهبندیها را نمایش دهید (مثل لپتاپ لنوو یا لوازم جانبی لپتاپ و…).
استفاده از تصاویر باکیفیت برای محصولات
تجربه ثابت کرده است که تصاویر باکیفیت تاثیر بسیار زیادی در خرید کاربران دارد. در واقع هرچه از تصاویر باکیفیتتری استفاده کنید، احتمال اینکه کاربران ترغیب به خرید شوند بیشتر است. حتی اگر خودتان هم جای کاربران بگذارید، به سایتهایی که از تصاویر بیکیفیت استفاده میکنند، نمیتوانید اعتماد کنید. بنابراین روی کیفیت تصاویر و همچنین گرافیک سایت کار کنید.
البته تصاویر باکیفیت، قطعا حجم زیادی دارند. بنابراین باید آنها را بهینهسازی کنید؛ اما شاید بهینهسازی تعداد زیادی از تصاویر داخل سایت کار سخت و دشواری باشد. در نتیجه برای جلوگیری از اتلاف وقت و بهینه کردن تصاویر سایت در سریعترین زمان ممکن، پیشنهاد میکنیم که از افزونه فشرده ساز تصاویر (Smush Pro) استفاده کنید.
مشخص کردن محصولات ناموجود
پیشنهاد میکنیم محصولاتی را که موجود ندارید، یک برچسب روی آنها بزنید تا در صفحه دستهبندی محصولات، برای کاربران مشخص شود که این محصول در سایت موجود نیست و روی آن کلیک نکنند. برخی از سایتها چنین کاری انجام نمیدهند و کاربر پس از ورود به صفحه محصول متوجه میشود که محصول مورد نظر موجود نیست.
این موضوع تاثیرات بسیار بد و منفی بر تجربه کاربری (UX) میگذارد. اگر قالب وبسایت شما چنین قابلیتی ندارد، سریعا آن را عوض کنید یا به یک برنامهنویس بسپارید که قطعه کدی به سایت شما اضافه کند و این مشکل را حل کند.
بهینهسازی صفحات فرود در سایتهای فروشگاهی
صفحه فرود یا Landing Page اگر به صورت صحیح و اصولی ساخته شود، به افزایش فروش سایت کمک بزرگی میکند. معمولا صفحه فرود نسبت به سایر صفحات سایت متفاوت است و اطلاعات جذابی را در اختیار کاربر قرار میدهد؛ اینگونه کاربر برای خرید از سایت بیشتر ترغیب میشود. در نتیجه ما پیشنهاد میکنیم برای محصولاتی که از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، یک صفحه فرود ایجاد کنید و اینگونه فروش سایت را افزایش دهید.
برای اینکه بتوانید در صفحه فرود، کاربران سایت را تبدیل به خریدار کنید؛ باید بتوانید به خوبی اعتمادسازی کنید. برای جلب اعتماد کاربر هم پیشنهاد میکنیم که در صفحه فرود از رسانههای مختلف مثل تصاویر، گیف، ویدئو و… استفاده نمایید. همچنین استفاده از گواهینامه SSL میتواند به صورت چشمگیری روی اعتماد کاربر تاثیرگذار باشد. فراموش نکنید که برای نوشتن اطلاعات محصول در صفحه فرود از یک کپی رایتر کمک بگیرید. اینگونه متنهای جذابتری مینویسید که میتواند کاربر را به خرید تشویق کند.
بهینهسازی صفحات محصولات در سایتهای فروشگاهی
صفحه محصولات باید تا حد امکان ساده و مفید باشد. اینگونه کاربر به راحتی میتواند روی محصول و ویژگیهای آن تمرکز کند. در واقع اگر صفحه را بیشاز حد شلوغ کنید، کاربر دچار سردرگمی میشود و با حجم عظیمی از اطلاعات روبرو میشود. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم صفحات محصولات را تا حد امکان ساده طراحی کنید و اطلاعات مهم محصول را در اختیار کاربر قرار دهید. همچنین اگر بتوانید از اسکیما محصولات استفاده کنید، در نتایج جستجو (SERP) میتوانید رتبههای بهتری کسب کنید.
پیشنهاد ما برای استفاده از اسکیماهای مختلف داخل سایت، افزونه Wp Schema Pro – نشانه گذاری در وردپرس میباشد.
نکاتی که در صفحه محصول باید به آن توجه کنید!
- نمایش تعداد باقی مانده محصول: زمانی که تعداد محصولات کم میشود (مثلا کمتر از 10 تا)، با یک برچسب روی محصول هشدار دهید که تعداد محدودی باقی مانده است. اینگونه کاربر به خرید تشویق میشود. چرا که هر لحظه امکان دارد محصول مورد نظر تمام شود.
- نظرات و دیدگاه خریداران: با نمایش نظرات و دیدگاه خریداران قبلی در پایین صفحه محصول، کاربران اعتمادی بیشتری به شما میکنند. چرا که میتوانند نظرات سایر افراد را درمورد محصولات سایت بخوانند و از کیفیت اجناس مطمئن شوند.
- لیست علاقهمندیها: برخی کاربران ممکن است به دلیل کمبود بودجه یا تحقیقات بیشتر درباره محصول، خرید را به تعویق بندازند. بنابراین باید گزینهای با عنوان “افزودن به علاقهمندیها” در صفحه محصول قرار دهید.
- تصاویر بیشتر و باکیفیتتر: قراردادن تصاویر بیشتر از زاویههای مختلف محصول، باعث میشود که کاربر اعتماد بیشتری کند. همچنین نیازی نیست که سایتهای مختلف را باز کند تا تصاویر بیشتری از محصول مشاهده کند.
- محصولات مرتبط: در پایین صفحه محصول، یک بخش به نام محصولات مرتبط قرار دهید. شاید کاربر به دنبال محصولات دیگری هم باشد که در این لیست بتواند آنها را تهیه کند.
- پکیجهای تخفیف: اگر این امکان را دارید، پکیجهای تخفیف ارائه دهید. برای مثال فرض کنید یک سایت فروش کتاب دارید، یک پکیج فروشه ویژه ایجاد کنید و 10 کتاب را به قیمت 9 کتاب به فروش برسانید. ساخت این پکیجها، میتواند فروش سایت را بیشتر کند.
- ارسال رایگان: قطعا با ارسال رایگان، کاربران بیشتری از سایت شما خرید میکنند. حتی اگر نمیتوانید ارسال رایگان داشته باشید، پیشنهاد میکنیم یک سقف را در نظر بگیرید و برای خریدهای بیشتر از آن، ارسال رایگان داشته باشید.
دو مورد آخر را میتوانید در صفحه محصولات تبلیغ کنید.
دعوت به اقدام یا CTA در صفحه محصول
دعوت به اقدام یا همان CTA در صفحه محصولات، همان دکمه افزودن به سبد خرید است. اما باید روی آن به خوبی کار کنید. یعنی عواملی که موجب حواس پرتی کاربر میشود را حذف کنید تا این دکمه به خوبی جلب توجه کند و کاربر آن را ببیند. همچنین پیشنهاد میکنیم روی طرحبندی و رنگبندی دکمه افزودن به سبد خرید کار کنید تا به خوبی اعتماد کاربر را جلب کند.
بهینهسازی پرداخت در سایتهای فروشگاهی
خیلی ساده بگوییم؛ کاربر را هنگام پرداخت اذیت نکنید! متاسفانه بارها مشاهده کردهایم که سایتهای مختلف، اطلاعات بیشاز حدی هنگام پرداخت از کاربر دریافت میکنند. این موضوع اصلا جالب نیست و میتواند کاربر را نسبت به سایت شما بیاعتماد کند.
علاوهبر این موارد، آمارها و گزارشات گرفته شده از سایتهای فروشگاهی، نشان میدهد هرچه فرایند خرید مشتری طولانیتر باشد، امکان تکمیل فرایند خرید نیز کاهش مییابد و کاربر از خرید منصرف میشود. بنابراین اگر میخواهید سایت شما تجربه کاربری خوبی داشته باشد، از دریافت اطلاعات بیشاز حد در صفحه پرداخت جلوگیری کنید.
نکات مهم در بهینهسازی فرایند پرداخت
- نوار پیشرفت: استفاده از نوار پیشرفت، میتواند به کاربر نشان دهد که در چه مرحلهای از پرداخت قرار دارد.
- اطلاعات محصولات: قبل از اینکه کاربر خرید خود را تکمیل کند، نام تک تک محصولات به همراه تصویری از آنها را نمایش دهید تا کاربر به صورت اشتباهی خریدی از سایت انجام ندهد.
- قیمت: به صورت واضح و دقیق، قیمت تک تک محصولات و جمع کل آنها را به کاربر نمایش دهید. حتی اگر هزینه اضافی بابت مالیات دریافت میکنید، آن را به کاربر نمایش دهید.
- حمل و نقل: اجازه دهید کاربر روش حمل و نقل را انتخاب کند. شاید برخی کاربران عجله داشته باشند و بخواهند حمل و نقل با تیپاکس انجام شود. فقط این موضوع را فراموش نکنید که باید هزینه انواع حمل و نقل را برای کاربر مشخص کنید.
- روشهای پرداخت: باید از درگاههای پرداخت مختلف استفاده کنید تا کاربران به اختیار خود بتوانند یک درگاه مناسب را انتخاب کنند و هزینه محصولات را پرداخت نمایند.
قابلیت خرید مهمان
فراموش نکنید که در سایتهای فروشگاهی باید قابلیت خرید به صورت مهمان وجود داشته باشد. یعنی نیازی نباشد که کاربر حتما در سایت ثبتنام کند و یک حساب کاربری برای خودش ایجاد کند. بسیاری از افراد حوصله انجام چنین کاری ندارند و ممکن است خرید خود را رها کنند.
بهینهسازی سرعت سایت
در نهایت به آخرین موضوعی که قصد داریم اشاره کنیم و باید آن را به شدت جدی بگیرید، سرعت سایت است. امروزه تمام کاربران و خریداران انتظار دارند که سرعت سایت مناسب باشد. این موضوع اصلا منطقی نیست که کاربران برای بارگذاری هر صفحه از سایت چند ثانیه صبر کنند. بدون شک اگر سرعت سایت پایین باشد، کاربر صفحه را میبندد و به سراغ سایتهای دیگر میرود.
علاوهبر اینکه سرعت سایت روی خرید و تجربه کاربری سایت (UX) تاثیر میگذارد، روی سئو نیز تاثیر بسیار زیادی میگذارد. حتی اگر دانش اندکی در زمینه سئو (SEO) داشته باشید، به خوبی میدانید که در سالهای اخیر سرعت سایت برای موتورهای جستجوگر به یک معیار مهم و اساسی برای رتبهبندی تبدیل شده است.
ما پیشنهاد میکنیم برای بهبود سرعت سایت، از افزونههای افزایش سرعت وردپرس کمک بگیرید.
کلام آخر
نکاتی که در این مقاله آموزشی گفته شد، باید در هر سایت فروشگاهی رعایت شود. شاید بگویید موضوع و زمینه فعالیت سایت فروشگاهی شما فرق دارد؛ اما تمام نکاتی که در این مقاله اشاره شد، برای همه سایتهای فروشگاهی مناسب است و باید رعایت شود.
اگر کسبوکار و فروشگاهتان را دوست دارید و میخواهید به موفقیت برسید، بهتر است به نکات گفته شده توجه کنید. اگر سوال یا مشکلی در زمینه بهینهسازی سایتهای فروشگاهی دارید، کافی است در بخش دیدگاهها آن را مطرح کنید و منتظر پاسخ کارشناسان و متخصصان تیم ما باشید.