چایلد تم (child theme)، چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
به عنوان یک طراح وب سایت، گاهی نیاز دارید قالب وب سایت خود را سفارشی کنید و ویژگی هایی را به سایت خود بیافزایید، روش های مختلفی برای سفارشی سازی وب سایت وجود دارد.
یکی از این روش ها و گاهی بهترین روش برای این کار استفاده از قالب فرزند، است. تم فرزند، این امکان را برای شما فراهم می کند که بدون دردسر و به سادگی تغییرات دلخواه را به وب سایت خود اعمال کنید.
در این مقاله ابزار وردپرس سعی دارد، برای شما شرح دهد که تم فرزند یا child theme چیست؟ استفاده از آن چه زمانی کاربرد دارد؟ چرا child theme ایجاد می شود؟ و در ادامه به بررسی مزیت ها و مضرات استفاده از child theme می پردازیم.
ما در انتهای این مقاله انتظار داریم، تصور روشنی از child theme در وردپرس پیدا کنید و تشخیص دهید که آیا شما نیازی به استفاده از child theme دارید یا خیر؟
child theme در وردپرس به چه معناست؟
child theme در وردپرس اصطلاحا قالبی است که قابلیت های خود را از قالبی دیگر به نام تم والد به ارث می برد. اما این قالب چه کاربردی دارد؟
این قالب به شما این امکان را می دهد تا بتوانید هر تغییری را به دلخواه خود در قالب، برای نمایش در وب سایت وردپرسی تان اعمال کنید و از سوی دیگر بتوانید بدون از دست دادن تغییرات اعمال شده روی قالب، آن را بروزرسانی کنید.
در گذشته، بروزرسانی قالب وردپرس بدون از دست دادن تغییرات اعمال شده و سفارشی سازی شده، کار آسانی نبود. چرا که با هر بروزرسانی کلیه تغییراتی که در تم ایجاد شده بود از بین می رفت و در صورت عدم بروزرسانی قالب، حفره ی امنیتی در سایت ایجاد می شد و احتمال هک شدن وب سایت وجود داشت.
تیم پشتیبانی وردپرس برای حل این مشکل، تصمیم گرفتند مفهومی را به نام child theme و تم والد، معرفی کنند. تم فرزند، همه ی ویژگی ها و قابلیت های تم والد را به ارث می برد و علاوه بر آن شما قادر خواهید بود بدون اینکه در تم والد تغییری ایجاد کنید، در وب سایت و قالب خود تغییرات سفارشی به وجود آورید و استایل آن را مطابق با میل خود تغییر دهید.
ضمن اینکه می توانید به راحتی تم والد وب سایت وردپرسی خود را آپدیت کنید.
از نظر تئوری هر تمی می تواند دارای تم فرزند باشد، اما واقعیت این است که هر تمی نمی تواند تم والد خوبی واقع شود. تمی که قابلیت ها و ویژگی های محدودی دارد نمی تواند قالب مناسبی برای وب سایت شما به عنوان تم والد قرار بگیرد.
یک تم والد خوب یا همان فریم ورک، دارای ویژگی ها و قابلیت های قابل قبولی است که می تواند منحصر به فرد نیز باشد. این قالب می تواند توسعه دهندگان وردپرس و طراحان را قادر بسازد تا به سفارشی سازی تم مورد نظر ترغیب شوند. پس قدم اول برای ایجاد قالب فرزند، انتخاب یک قالب خوب به عنوان تم والد است.
چرا افراد از قالب فرزند برای وب سایت وردپرسی خود بهره می برند؟
توسعه دهنده گان و طراحان وب بر این باورند که قالب فرزند می تواند عملیات سفارشی سازی سایت را سرعت ببخشد. یک قالب فرزند قابلیت های قالب والد خود را به ارث می برد و شما برای اختصاصی کردن قالب مجبور نیستید همه ی کد های مرتبط با تغییرات خود را بنویسید و تنها با تغییرات بسیار کوچک می توانید به هدف خود نائل شوید. با بروزرسانی قالب والد، تغییرات شما بدون تغییر باقی خواهند ماند:)
ایجاد یک قالب فرزند در وردپرس به سادگی ایجاد یک فایل style.css در یک فولدر جدید است. تمام آنچه شما به آن نیاز دارید برای ایجاد child theme، یک خط کد است که قالب را به سیستم وردپرس، معرفی می کند و باید در هدر فایل style.css وارد شود، به همین سادگی:)
تم فرزند می تواند همه ی ویژگی ها و قابلیت های تم والد خود را داشته باشد، ضمن اینکه شما می توانید استایل ها و قابلیت های سفارشی مازاد نیز به آن اضافه کنید. تم فرزند می تواند دارای ویژگی هایی باشد که در تم والد موجود نیست:
چه زمانی به Child Theme نیاز دارید؟
اینکه از تم فرزند استفاده کنید یا خیر کاما بستگی به نیاز شما برای سفارشی سازی تم وب سایتتان دارد. برای طراحی سایت هایی بسیار پیچیده قطعا شما نیاز به یک تم فرزند دارید چرا که ناچارید، ویژگی های زیادی را به تم اضافه کنید و کد های زیادی را به آن تزریق کنید که در این صورت استفاده از تم فرزند، عقلانی است.
بر عکس این قضیه هم صدق می کند یعنی وقتی که شما سایتی ساده دارید و شاید به بسیاری از قابلیت های در دسترس تم والد نیاز نداشته باشید که در این صورت نیز می توان تم فرزند وب سایت را سفارشی سازی کرد.
آنچه بدیهی است، این است که توسعه دهندگان وردپرس برای طراحی سایت ها از تم فرزند برای سرعت بخشیدن به کار خود بهره می برند. خاطر نشان می کنیم که تم والد باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد.
ما توصیه می کنیم که اگر در وب سایت خود از افزونه ها برای افزودن ویژگی و قابلیت های مختلف به وب سایت خود استفاده می کنید، نیازی به استفاده از تم فرزند ندارید، اما چنانچه از کد ها در فایل functions.php برای افزودن ویژگی به وب سایت خود استفاده می کنید و یا تغییرات ظاهری زیادی را به تم خود اعمال می کنید، بهتر است از تم فرزند در طراحی خود استفاده کنید.
استفاده کردن از قالب فرزند بهتر است یا استفاده از افزونه؟
پاسخ به این سوال بستگی به این دارد که شما با کدام تکنولوژی راحتتر هستید. به عنوان مثال اگر تغییرات شما محدود به تغییر استایل چند المان است، یک افزونه ی سفارشی سازی استایل می تواند برای وب سایت شما بهینه باشد، اما چنانچه می خواهید استایل کلی سایت را تغییر دهید و یا در نظر دارید تغییرات بزرگی در وب سایت وردپرسی ایجاد کنید، پیشنهاد ما به شما استفاده از تم فرزند است.
در انتخاب تم والد دقت کافی را داشته باشید
همه ی فریم ورک ها تم والد هستند اما عکس این قضیه درست نیست، در واقع هر تم والدی نمی تواند یک فریم ورک باشد. واقعیت این است که هر تم والدی می تواند تم فرزند داشته باشد اما این موضوع بدان معنی نیست که هر تم والدی یک فریم ورک است و انتخاب خوبی برای وب سایت شماست. بسیاری از تم های والد کارایی لازم را به عنوان یک فریم ورک ندارند:|
به عنوان مثال شما تمی را به عنوان قالب والد وب سایت خود انتخاب می کنید ولی برای رسیدن به نتیجه ی دلخواه خود ناچارید بسیاری از فایل های این تم را عوض کنید، مثلا هدر این قالب، هدر دلخواه شما نیست و شما باید این فایل را تغییر دهید و در ادامه فوتر سایت و … .
در اینگونه موارد ما معتقدیم، تمی که به عنوان والد انتخاب کرده اید، کارایی لازم را ندارد و توصیه ما به شما این است که قالب والد خود را تغییر دهید. قالبی را برای این کار برگزینید که حداکثر نیاز شما را برآورده کند.
بسیاری از کابران به دلیل انتخاب نادرست تم والد ناچار به تغییر بسیاری از فایل های موجود در قالب هستند. نباید گزینش شما به گونه ای باشد که گویا قالب جدیدی را طراحی کرده اید چرا که در اینگونه موارد اکثر فایل ها بازنویسی شده اند.
در واقع شما باید زمانی از قالب فرزند استفاده کنید که نیازی به تغییر بیس و پایه ی تم والد نداشته باشید بلکه برای افزودن ویژگی های منحصر به فرد و قابلیت های فوق العاده، تم فرزند را ایجاد و توسعه دهید.
مزیت ها و معایب استفاده از قالب فرزند
به مانند هر تکنولوژی دیگری، تم فرزند دارای مزیت ها و معایبی است که در ادامه به آنها می پردازیم. ابتدا مزایای آن را عنوان می کنیم
بروزرسانی امن و راحت
همانطور که گفتیم تم فرزند همه ی ویژگی های تم والد خود را دارد و به ارث می برد، یعنی همه ی استایل ها و قابلیت ها و توابع ویژگی ها و … . این ویژگی به شما این اجازه را می دهد تا بتوانید بدون تغییر در تم اصلی، ویژگی های دلخواه را به وب سایت خود بیافزایید و آسوده خاطر باشید از اینکه با آمدن نسخه ی جدید قالب والد، می توانید به راحتی آن را بروزرسانی کنید. تا با مشکلات امنیتی مواجه نشوید.
انعطاف پذیری بالا در توسعه
قالب فرزندی که دارای تم والد قدرتمندی است، انعطاف بالایی دارد و به شما این امکان را می دهد تا بدون وارد کردن مقدار زیادی کد در قالب وب سایت، آن را توسعه دهید.
شما به آسانی می توانید فایل های قالب را تغییر دهید و یا بدون رفتن به فایل های قالب، توابع مورد نظر خود را تغییر دهید. همچنین می توانید توابعی را برای افزودن کارایی جدید به وب سایت اضافه کنید.
شما می توانید تغییرات اعمال شده را به سادگی بازگردانید
اگر سایتی می خواهید که دارای ویژگی های فوق العاده باشد و برای سفارشی سازی آن تغییراتی را در قالب ایجاد کرده اید، ممکن است با ایجاد تغییرات قالب وب سایت به هم بریزد. اما نگران نباشید چون به راحتی میتوانید قالب والد را فعال کرده و به تنظیمات پیش فرض بازگردید. حتی می توانید فایل های اصلی را از تم والد خود کپی کنید تا مشکل رفع شود.
معایب استفاده از تم فرزند
برای ایجاد ویژگی های دلخواه در تم فرزند، باید به ویژگی ها و قابلیت ها و در کل مکانیزم تم والد آگاهی کافی داشته باشید، که این موضوع می تواند کمی وقت گیر باشد. همانطور که می دانید هر قالبی قابلیت های مخصوص به خود را دارد و شما ناچار به یادگیری آنها هستید.
البته باید بگوییم که این یادگیری می تواند برای شما مفید باشد و شما را در آینده به یک توسعه دهنده ی وردپرس خوب تبدیل کند. پس گذاشتن زمان برای یادگیری قابلیت های قالب ها و مکانیزم عمل آنها می تواند شما را به یک بلاگر ماهر تبدیل کند.
نقص دیگر استفاده از تم فرزند این است که ممکن است توسعه دهندگان قالب مورد استفاده ی شما، یک ویژگی را حذف کند و یا قابلیتی را به آن اضافه کنند و یا تغییری را در آن ایجاد کند که تم فرزند شما تخریب شود.
در این صورت یا باید از آن ویژگی صرف نظر کنید و یا کد مربوط به آن را در فایل های قالب وارد کنید و یا اینکه از افزونه ای که این ویژگی را به سایت می دهد استفاده کنید. البته اگر از تم هایی که دارای پشتیبانی هستند استفاده کنید، می توانید از انجمن پشتیبانی بخواهید، مشکل شما را حل کنند.
نتیجه گیری
برای ایجاد تغییرات در تم وب سایت، اگر تغییرات کوچکی ایجاد می کنید نیازی به تم فرزند نخواهید داشت، تم فرزند در جایی کارایی دارد که تغییرات گسترده ای ایجاد کنید.
برای استفاده از قالب فرزند، به خاطر داشته باشید، در انتخاب تم والد خود دقت کافی را به عمل آورید و تمی را انتخاب کنید که بیشتر ویژگی های مورد نظر شما را به صورت پیش فرض داشته باشد و نیاز به تغییرات فراوان نداشته باشید.
اگر ویژگی مورد نظر شما با نصب افزونه برطرف می شود، توصیه ما به شما این است که افزونه را نصب کنید.
به پایان یک آموزش کاربردی دیگر در وردپرس رسیدیم. تیم ابزار وردپرس امیدوار است این مقاله نیز برای شما سودمند واقع شده باشد.
5 دیدگاه. Leave new
سلام . زمانی ک ما یک سریcss سفارشی از قسمت افزودن css سفارشی ب قالب اضافه کردیم. نیاز به استفاده از چایلد تم هست یا به همون روش ک گفتین میشه از هاست اپدیت کرد؟
سلام بر شما، در صورتی که تنها css دارید در همان بخش سفارشی سازی قرار دهید و نیازی به چایلد تم نیست.
سلام. اگر درست متوجه شده باشم ، وقتی که قالب رو از ابزار وردپرس خریداری می کنیم ، نیازی به فعال کردن Child Theme وجود نداره؟ درسته؟ فقط کافیه همون طور که توی ویدیوی نحوه به روزرسانی قالب گفته شده ، هر بار قالب رو به روزرسانی کنیم ، ولی تغییرات از بین نمی روند؟
سلام نوید جان، به طور کلی نیازی به استفاده از چایلد تم نیست. اگر بخواهید در سورس قالب تغییر ایجاد کنید آن موقع می توانید از چایلدتم استفاده کنید.
مفید، جامع و کاربردی…ممنون