تجارت الکترونیک – هرآنچه که نیاز است درباره آن بدانید
صاحبان باهوش مشاغل مختلف، معمولاً به دنبال یادگیری درباره تجارت الکترونیک (Ecommerce) هستند؛ درواقع اینگونه میتوان گفت که برای شروع کار با تجارت الکترونیک، مسائل زیادی برای یادگیری وجود دارد. در ادامه این مقاله، قرار است هرآنچه که یک صاحب فروشگاه، شرکت و… باید در رابطه با ایکامرس بداند را پوشش و توضیح دهیم. اما قبل از شروع کار، بیاید به یک سوال اساسی پاسخ دهیم:
تجارت الکترونیک (Ecommerce) چیست؟
تجارت الکترونیک یا Electronic Commerce به معاملات و خرید و فروشهای انجام شده به صورت آنلاین از طریق اینترنت گفته اشاره دارد. زمانی یک شرکت یا یک فرد مستقل در یک کار تجارت الکترونیک فعالیت دارد که یک محصول، سرویس یا خدماتی را به صورت آنلاین خرید و فروش کند. همچنین اصطلاح تجارت الکترونیک به دیگر فعالیتهایی مانند حراجیهای آنلاین، بانکداریهای آنلاین، دروازه پرداخت و خرید و فروش بلیط و تیکتهای اینترنتی اشاره دارد.
حال میخواهیم کمی در رابطه با گذشته و تاریخ تجارت الکترونیک صحبت کنیم.
چگونه تجارت الکترونیک بوجود آمد؟
اولین معامله تجارت الکترونیک در سال 1994 انجام شد. یک مرد به نام Phil Brandenberger از کارت مستر کارت خود برای خرید کتاب داستان “Sting’s Ten Summoners” به قیمت 12.48 دلار استفاده کرد.
این معامله خاص باعث ایجاد یک رویداد تاریخی جدید شد که در نتیجه، مردم جهان متوجه شدند که اینترنت برای انجام معاملات و تجارت الکترونیک، مکانی مناسب و باز است. حال چرا؟ زیرا این معامله، اولین معاملهای بود که از فناوری رمزگذاری برای یک خرید اینترنتی استفاده شده بود.
همانطور که شاهد هستیم، تجارت الکترونیک (Ecommerce) از گذشته تا کنون، با جهشها و پیشرفتهای عظیمی رو به رو بوده است. ظهور و پدید آمدن غولهای بزرگ تجارت الکترونیک مانند آمازون و علی بابا در اواسط دهه 1990 میلادی، چهره صنعت تجارت را تغییر داد. همچنین این نوع فروشگاههای بزرگ آنلاین، بر روی نفوذ جهانی اینترنت و دیجیتالی شدن سیستم مالی، سرمایه گذاری کردند که در نتیجه باعث شد فروش بسیاری از کسب و کار های سنتی کمتر شود.
رشد تجارت الکترونیک همچنین باعث ایجاد تغییری در تعداد نیرو کسب و کارها شده است. دفتر آمار کار ایالات متحده (BLS) فاش کرده است که از سال 1997 تا 2016 اشتغال در بخش تجارت الکترونیک بیش از 80% افزایش داشته است. لازم به ذکر است که بگوییم دفتر BLS پیشبینی کرده که تا سال 2026 تعداد مشاغل تجارت الکترونیک در آمریکا به تعداد 450,000 خواهد رسید.
با در نظر گرفتن این موضوع، واضح است که طبیعت و ماهیت تجارت الکترونیک، یک فضا با رقابت شدید بوده به طوری که در بین مشاغل آنلاین، رقابتهای بزرگی وجود دارد. همچنین این فضای رقابتی باعث ایجاد تغییراتی در صنعت کسب و کار و رفتارهای مشتری میشود.
شروع و راه اندازی کسب و کار آنلاین توسط یک فرد یا یک کارآفرین باهوش، ایدهای فوق العاده بنظر میرسد؛ اما قبل از اینکه کسی بخواهد وارد این کسب و کار پویا و رقابتی شود، باید در ابتدا یاد بگیرد که تجارت آنلاین به چه صورت ایجاد و انجام میشود.
در ادامه این مقاله قرار است نگاهی عمیقتر به صنعت تجارت الکترونیک داشته باشیم؛ اینکه چگونه این صنعت بوجود میآید، چه نوع بازرگانان و فروشندگانی دارد و اینکه کدام پلتفرمها این اجازه را به ما میدهند تا بتوانیم محصولات و خدمات خود را در اینترنت به صورت آنلاین، به فروش بگذاریم. همچنین در ادامه به برخی از نکات داستانهای موفقیت کسب و کارهای اینترنتی میپردازیم تا شما بتوانید ایدههایی از این نوع داستانها دریافت کنید که باعث موفقیتتان در کسب و کار میشود.
به این نکته هم اشاره کنیم که فرقی ندارد اگر شما شخصی هستید که قصد دارد تازه وارد صنعت تجارت الکترونیک شود و فروشگاه آنلاین خود را راه اندازی کند یا شخصی هستید که در حال حاضر صاحب یک فروشگاه آنلاین است و قصد دارد تا درمورد این صنعت، اطلاعات بیشتری کسب کند؛ در هر دو حالت، شما میتوانید از اطلاعاتی که ما در این مقاله در اختیارتان قرار میدهیم، استفاده کنید.
آمار های بسیار مهم تجارت الکترونیک برای سال 2020
اگر شما علاقمند به انجام کسب و کار به صورت آنلاین هستید باید به نکته مهمی دقت داشته باشید که آن نکته، آگاه بودن از آخرین آمار های تجارت الکترونیک است. زیرا بهترین راه برای درک و فهمیدن هر بخش تجاری، از طریق فاکتور های سخت و دادهها میباشد.
در اینجا، ما با آمار تجارت الکترونیک 99Firms برای سال 2020 شروع خواهیم کرد؛ که ثابت کرده، تجارت الکترونیک با سرعتی ثابت، همواره درحال رشد است. از این رو، متخصصان و کارشناسان پیشبینی کردهاند که صنعت تجارت الکترونیک در انتهای سال 2020 به 4.13 تریلیون دلار خواهد رسید.
- پیشبینی شده که در سال 2040 حدود 95% خریدها به صورت تجارت الکترونیک خواهند بود.
- ایالات متحده بالاترین میزان نفوذ در تجارت الکترونیک را دارد؛ به طوری که 80% از کل کاربران اینترنتی حداقل یک خرید دارند.
- دلیل اصلی که مردم خریدهایشان را به صورت آنلاین انجام میدهند، این است که آنها از این طریق میتوانند در هرکجا و هرموقع، خرید خود را پیش ببرند.
- حدود 43% از ترافیک تجارت الکترونیک از موتور جستجوگر گوگل است.
- وب سایتهایی که سرعت بارگذاری کندی دارند، بیشتر از 75% مشتریان خود را از دست میدهند.
آمار “تجزیه و تحلیل داده و بازار اشتراک برای سال 2020” نشان میدهد که تجارت الکترونیک نه تنها در بخش B2C (معاملات بین مصرف کننده و تولید کننده) رونق و رشد دارد، بلکه در بخش B2B (معاملات بین دو تولید کننده) نیز رشد چشمگیری دارد؛ به طوری که پیشبینی میشود تا پایان سال 2020 سود بخش B2B از سود B2C پیشی بگیرد! در ادامه چند آمار جالب در رابطه با این گزارش وجود دارد:
- تخمین زده میشود که حدود 35% از جستجوهای محصولات در موتور جستجوگر گوگل طی 5 روز به خرید تبدیل میشوند.
- حدود 51% از خریداران آنلاین، خریدهای خود را از طریق تلفنهای همراه هوشمند خود انجام میدهند.
- اگر خدمات حمل و نقل کالا به صورت رایگان انجام بگیرد، مشتریان خریدهای بزرگتری را انجام میدهند.
- حدود 93% از صاحبان مشاغل اینترنتی اظهار نظر داشتهاند که ظاهر بصری و زیبایی محیط وب سایت فروشگاه، کلید اصلی در تصمیمات خریدهای مشتریان است.
- تخمین زده شده که حدود 80% از خریداران و مشتریان اینترنتی، خریدهای خود را در وب سایتهایی که دارای مشکلاتی در سیاستهای بازگشت کالا دارند، انجام نمیدهند.
- تخمین زده شده که بیش از 85% محصولات خریداری شده از طریق شبکه های اجتماعی، از سوی فیسبوک بوده است.
با توجه به آمار Statista، فروش فروشندههای الکترونیکی %14 درصد از کل فروش فروشندهها در سر تا سر جهان را به خود اختصاص داده است؛ همچنین پیشبینی میشود که تا سال 2023 این مقدار به رشد خود ادامه دهد و به 22% برسد.
- پیشبینی میشود که خرید و فروش محصولات و خدمات از طریق موبایل تا سال 2021 به 3.5 تریلیون دلار برسد.
- ثابت شده که فروشگاههای آنلاینی که حضوری فعال در شبکه های اجتماعی دارند، 32% فروش بیشتری به همراه دارند.
- حدود 55% از خریداران و مشتریان اینترنتی اظهار نظر داشتهاند که نقد و بررسی محصولات، بر روی تصمیم خرید آنها نقش اساسی دارد.
طبق آمارهایی که اعلام کردهایم، میتوان نتیجه گرفت که تجارت الکترونیک در سالهای آینده رشد بیشتری خواهد داشت، پس چه بهتر که کار را با آن شروع نمود. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه میتوان یک کسب و کار تجارت الکترونیک راه اندازی کرد؟ برای انجام اینکار، شما باید با پایه و اساسهای آن آشنا باشید.
انواع کسب و کار های تجارت الکترونیک
راه و روشهای بسیاری برای طبقه بندی وب سایتهای تجارت الکترونیک وجود دارد. در اینجا شما میتوانید آنها را بر اساس محصولات یا خدماتی که ارائه میکنند، دسته افرادی که از آنها خرید میکنند، یا حتی پلتفرمهایی که در آن فعالیت دارند را دسته بندی کنید.
در ادامه این مقاله، ما به سه جنبه و دیدگاه نگاه خواهیم کرد تا شما بتوانید تصویری واضح از انواع وب سایتهای تجارت الکترونیک داشته باشید.
طبقه بندی کسب و کارهای تجارت الکترونیک بر اساس محصولات و خدماتی که ارائه میکنند
بیاید بررسیمان را با محصولات یا خدماتی که کسب و کارهای تجارت الکترونیک ارائه میکنند، شروع کنیم. در ادامه، لیستی از انواع کسب و کارهای تجارت الکترونیک بر اساس محصولاتی که به فروش میرسانند، وجود دارد.
فروشگاههایی که محصولات فیزیکی به فروش میرسانند
درواقع این نوع فروشگاهها میتواند محل خریدهای معمولی شما باشد. پوشاک، مبلمان، ابزار و لوازم جانبی مثالهایی از محصولات فیزیکی هستند. کاربران و خریداران آنلاین میتوانند با مراجعه به وب سایت فروشگاه مورد نظر خود، مواردی که قصد خریدشان را دارند را به سبد خرید خود اضافه کرده و در نهایت، خرید خود را به انجام برسانند.
حال زمانی که خریدار، خرید خود را تکمیل کند، آن فروشگاه محصول خریداری شده مشتری را به صورت مستقیم، درب منزل او تحویل میدهد. همچنین فروشگاههایی وجود دارد که در آن، مشتری میتواند خرید خود را انجام دهد و سپس به صورت حضوری، به محل فروشگاه رفته و محصول خریداری شده خود را دریافت کند.
به عنوان مثال برای یک وب سایت تجارت الکترونیک که محصولات فیزیکی به فروش میرساند، میتوان به دیجیکالا و بامیلو اشاره نمود.
فروشگاههایی که سرویس و خدمات ارائه میکنند
علاوه بر محصولات، سرویسها و خدمات نیز میتوانند به صورت آنلاین خریداری شوند. هر زمان که شما یک مربی، فریلنسر یا مشاوری را به صورت آنلاین استخدام میکنید، درواقع یک کسب و کار سرویس-محور (Service-based) را خریداری کردهاید. به عنوان مثال برای آنکه مطلب واضحتر باشد، فرض کنید فردی را برای برنامه نویسی وب سایتتان استخدام کردهاید، در این صورت یک سرویس به صورت آنلاین خریداری کردهاید.
پروسه و فرایند خرید سرویسها به صورت آنلاین، به صاحب آن کسب و کار بستگی دارد. برخی از کسب و کارهای سرویس-محور، به شما این اجازه را میدهند تا بتوانید به صورت مستقیم و سریع، سرویسی را خریداری یا اجاره کنید. اگر بخواهیم برای این مورد مثالی بزنیم، میتوانیم به وب سایت Fiverr.com اشاره کنیم. وب سایت Fiverr یک وب سایت بازار فریلنسر است. افراد در این وب سایت میتوانند با ثبت سفارش خود، فریلنسر مورد نظر خود را استخدام کنند.
برخی دیگر از وب سایتها و کسب و کار های سرویس-محور، از شما درخواست میکنند که پیش از ثبت سفارش و پرداخت مبلغ، با آنها در ارتباط شوید. به عنوان مثال، کسب و کارهایی که طراحی وب سایت انجام میدهند، در ابتدا از شما میخواهند که فرمی را پر کرده و با آنها در ارتباط شوید؛ با اینکار، آنها میتوانند نیازهای کسب و کار شما را بهتر درک کرده و در نتیجه قادر به ارائه سرویس بهتری به شما باشند.
محصولات دیجیتالی
معاملات و خرید و فروشهای تجارت الکترونیک از طریق اینترنت انجام میشود؛ به همین دلیل، در حوزه تجارت الکترونیک، معمولاً محصولات را به عنوان “کالای الکترونیک” معرفی میکنند. اصطلاح محصولات دیجیتال به کلیه مواردی گفته میشود که در قالب دیجیتال واقع شوند؛ مانند کتابهای الکترونیکی، نرم افزارها، دورههای آموزشی آنلاین و… !
اگر بخواهیم کسب و کارهایی را مثال بزنیم که محصولات دیجیتالی به فروش میرسانند، میتوانیم به وب سایت معروف Udemy اشاره کنیم؛ درواقع وب سایت Udemy یک پلتفرم دورههای آموزشی آنلاین است که کاربران از سر تا سر دنیا در این وب سایت، میتوانند هرگونه دوره آموزشی را به صورت آنلاین پیدا کنند.
همچنین میتوانیم به وب سایت Audiobooks نیز اشاره کنیم؛ در این وب سایت، شما قادر به خریداری کتابهای الکترونیکی هستید.
طبقه بندی کسب و کارهای تجارت الکترونیک بر اساس افرادی که در معاملات شرکت میکنند
برای طبقه بندی کسب و کارهای تجارت الکترونیک، میتوانیم به افرادی که در معاملات و خرید و فروشها شرکت دارند نیز نگاه کنیم. در ادامه، این نوع کسب و کارها را بر اساس این طبقه بندی، مورد بررسی قرار میدهیم.
تولید کننده به مصرف کننده (B2C)
همانطور که از نام این نوع کسب و کار پیداست، نوع تجارت الکترونیکی B2C (Business to consumer) معاملهای بین یک تولید کننده و یک فرد مصرف کننده است. تجارت الکترونیکی B2C رایجترین مدل کسب و کار آنلاین در بین فروشندگان محصولات فیزیکی و دیجیتالی است.
به عنوان مثال، شرکتهایی مانند شرکت Nike، Netflix و IKEA از کسب و کارهایی هستند که به روش B2C عمل میکنند.
- مصرف کننده به مصرف کننده (B2B)
در این نوع از کسب و کار تجارت الکترونیک یعنی B2B (Business to business) هر دو طرف معاملهکننده، تولید کنندگان هستند؛ به طوری که یک تولید کننده و شرکت، به یک تولید کننده و شرکت دیگر محصول یا سرویسی را ارائه میکند.
به عنوان مثال، وب سایت Slack یک پلتفرم برای ارتباط میان کسب و کارها از راه دور است؛ همچنین وب سایت Xero یک نرم افزار حسابداری بر پایه فضای ابری است که برای مشاغل و کسب و کارها، استفاده میشود.
- مصرف کننده به تولید کننده (C2B)
روش کسب و کار C2B (Consumer to business) روشی است که در طی آن، یک فرد مستقل و مصرف کننده، محصول یا سرویسی را به یک شرکت و تولید کننده ارائه میکند. این سرویس یا محصولات میتواند شامل همکاری در پروژهها و هر کار دیگری که باعث افزایش سود شرکت میشود، باشد.
در اینجا باز هم میتوان به وب سایت Freelancer اشاره کرد؛ در وب سایت Freelancer فریلنسرها قادر هستند تا با شرکتهای دیگر ارتباط برقرار کنند و همکاری خود را آغاز کنند. به همین دلیل، از وب سایت Freelancer برای انجام معاملات C2B نیز استفاده میگردد.
- مصرف کننده به مصرف کننده (C2C)
کسب و کار تجارت الکترونیک C2C (Consumer to consumer) زمانی اتفاق میافتد که دو شخص مستقل و مصرف کننده، با یکدیگر تجارت و معاملهای را انجام دهند. وب سایتهایی مانند eBay و Craigslist از جمله وب سایتهایی هستند که در آن، افراد مستقل و مصرف کننده میتوانند محصولاتی را به دیگر افراد مستقل و مصرف کننده، به فروش برسانند.
- دولت به تولید کننده (G2B)
نوع کسب و کار تجارت الکترونیک G2B (Government to business) زمانی اتفاق میافتد که دولت، کالاها و خدماتی را به شرکتها و تولید کنندگان ارائه کند. این کالاها و خدمات میتواند محصولات و خدماتی مانند کالاهایی که توسط خود دولت تهیه شده، مراکز داده و همچنین آموزشهای الکترونیکی باشد.
- تولید کننده به دولت (B2G)
نوع کسب و کار تجارت الکترونیک B2G (Business to government) زمانی اتفاق میافتد که یک شرکت و تولید کننده، محصول یا سرویسی را به دولت ارائه کند. به عنوان مثال، OpenGov یک شرکت بوده که خدمات پلتفرم ابری برای ارتباطات، گزارش دهی و بودجه را به دولت ارائه میکند.
- مصرف کننده به دولت (C2G)
هر زمانی که مصرف کنندگان و افراد مستقل برای مالیات، بیمه درمانی، قبوض الکترونیکی و… مبلغی را پرداخت کنند، در یک کسب و کار C2G فعالیت دارند.
توجه داشته باشید که ما تمامی این نوع طبقه بندیها را برای شما قرار دادهایم تا بتوانید یک دید کلی از دسته بندی انواع کسب و کارهای تجارت الکترونیک داشته باشید. اما زمانی که ما درمورد تجارت الکترونیک صحبت میکنیم، بیشتر منظورمان کسب و کارهای B2C و B2B است.
نگاهی به پلتفرمهای تجارت الکترونیک
در این مقاله، ما درمورد خرید و فروشهایی که در سطح اینترنت انجام میشوند صحبت کردهایم؛ اما سوالی که شاید برای شما پیش بیاید این است که، این نوع معاملات در کجا و کدام پلتفرم اتفاق میافتند؟
این سوال درواقع جوابهای متفاوتی دارد. در این بخش، ما میخواهیم برخی از محبوبترین و رایجترین پلتفرمهایی که به صاحبان مشاغل این اجازه را میدهد تا بتوانند فروش آنلاین داشته باشند را معرفی کنیم.
ووکامرس – محبوبترین پلتفرم تجارت الکترونیک برای مشاغل ایرانی
ووکامرس (WooCommerce) یکی از بزرگترین پلتفرمهای تجارت الکترونیکی منبع باز (Open-source) است که در میان مشاغل ایرانی، از محبوبیت بالایی برخوردار است. این پلتفرم با سیستم مدیریت محتوای وردپرس سازگاری کاملی دارد و دارای قالبها، ویژگیها و افزونههای بسیار زیادی است که به شما کمک میکند تا بتوانید هرآنچه که در ذهن خود دارید را بر روی وب سایت فروشگاهیتان پیاده کنید.
با استفاده از پلتفرم ووکامرس، شما میتوانید قابلیتهای کسب و کار آنلاینتان را کاملاً شخصی سازی کنید و ویژگیهایی را به دلخواه، به وب سایت خود اضافه کنید. نکته مثبتی که در رابطه با ووکامرس وجود دارد این است که این پلتفرم، با بسیاری از درگاه پرداختهای ایرانی سازگاری کامل دارد.
در ادامه میخواهیم یکسری واقعیتهایی را درمورد ووکامرس بررسی کنیم:
- بیش از 3,876,748+ وب سایت زنده دنیا از ووکامرس قدرت گرفتهاند.
- وب سایت CodeCanyon بیش از 1,733 افزونه طراحی شده برای ووکامرس، فرخته است.
- ووکامرس سهمی بیش از 29.16% را در بازار تجارت الکترونیک دارد.
- درحال حاضر بیش از 6,000 افزونه مختلف برای ووکامرس در صنعت وردپرس وجود دارد.
بزرگترین فروشگاههای آنلاین کدام هستند؟
فروشگاهها و بازارهای آنلاین، پلتفرمهایی هستند که معاملات میان فروشنده و خریدار را فراهم میکنند و به فروشندگان این اجازه را میدهد تا بتوانند محصولات خود را به نمایش بگذارند و در نتیجه مشتریان مورد نظر خود را پیدا کنند. این نوع پلتفرمها به دلیل گستردگی و تنوع در بخش محصولات و خدماتشان، محبوبیت خوبی میان مشتریان دارند.
حال بیاید نگاهی به برخی از بزرگترین فروشگاهها و بازارهای آنلاین بیندازیم.
آمازون یکی از بزرگترین بازارهای آنلاین جهان است که نیازی به معرفی ندارد! درواقع این غول بازار آنلاین بزرگ، تنوعهای بسیار گستردهای در محصولات ارائه میکند و همچنین به فروشندگان در سر تا سر دنیا این امکان را میدهد تا بتوانند محصولات خود را به فروش بگذارند.
در ادامه به برخی از حقایق درمورد آمازون نگاهی میاندازیم:
- آمارها نشان میدهد که آمازون با فروش خالص 280.5 میلیارد دلار در سال 2019 به بزرگترین فروشنده تجارت الکترونیک ایالات متحده تبدیل شده است.
- وب سایت آمازون دارای بیش از 101 میلیون مشتری با اکانت ویژه است که هر کدام از این مشتریان، سالیانه به طور میانگین 1,400$ دلار خرید انجام میدهند.
وب سایت eBay یکی از بازارهای بزرگ تجارت الکترونیک است که در آن، کسب و کارهای کوچک و بزرگ میتوانند محصولات خود را به فروش بگذارند و مشتریان بین المللی از سر تا سر دنیا پیدا کنند. وب سایت eBay یک وب سایت کاربر-محور است و گزینههای درگاه پرداخت مختلف و زیادی ارائه میکند.
همچنین باید اشاره کنیم که وب سایت eBay در سال 2019 توانست حدود 182 میلیون کاربر فعال جذب کند.
وب سایت Etsy یک پلتفرم عالی برای آن دسته از افرادی است که میخواهند محصولات دست ساز خودشان را به فروش گذاشته یا محصولات دست ساز زیبایی خریداری کنند. این وب سایت به صورت اختصاصی در بین افراد و تولید کنندگان مستقل بسیار محبوب است زیرا در این پلتفرم فروشگاهی، مشتریان میتوانند انواع محصولات کمیاب، زیبا و دست ساز را خریداری کنند.
جالب است بدانید که وب سایت Etsy بیش از 2.5+ میلیون فروشنده و 45.7+ مشتری فعال آنلاین در سال 2019 داشته است.
وب سایت علی بابا یکی از بزرگترین بازارهای آنلاین در دنیا است. این پلتفرم درواقع یک مکان بسیار مناسب برای تبدیل شدن به یک تولید کننده بزرگ است و همچنین به مشتریان این اجازه را میدهد تا بتوانند را به صورت عمده خریداری کنند. وب سایت علی بابا در سال 2019 بر بازار کشور چین حاکم بود و تعداد مشتریان تخمینی آن 960+ میلیون مشتری فعال بوده است.
در ادامه به دو حقیقت جالب از وب سایت علی بابا میپردازیم:
- در سال 2019، حدود 960+ میلیون مشتری از وب سایت علی بابا خرید کردهاند.
- وب سایت علی بابا توانست به رکورد درآمد ثابت 54.5$ میلیارد دلار در سال 2019 برسد.
برخلاف تمامی بازارهای آنلاینی که در بالا معرفی کردیم، وب سایت Fiverr سرویس و خدمات استخدام فریلنسر را ارائه میکند. در این پلتفرم، شرکتها و کسب و کارها میتوانند انواع فریلنسرها با تخصصهای مختلف مانند برنامه نویسی، دیجیتال مارکتینگ، طراحی وب، گرافیک و… را بررسی و از راه دور استخدام کنند. عضویت در وب سایت Fiverr برای فریلنسرها رایگان است و برای شرکتهایی که قصد استخدام فریلنسر دارند، میتوانند خرید خود را از مبلغ 5$ به بالا آغاز کنند.
در ادامه به بررسی برخی از حقایق درباره وب سایت Fiverr میپردازیم:
- وب سایت Fiverr توانست در سال 2019 رکورد میانگین 50+ میلیون معامله انجام شده در هرماه را به ثبت برساند.
- وب سایت Fiverr توانست در سه ماهه آخر سال 2019 به درآمد 27.9$ میلیون دلار برسد
شبکه های اجتماعی و تجارت الکترونیک
پلتفرمهای شبکه اجتماعی به کسب و کارهای تجارت الکترونیک کمک کرده تا بتوانند نام تجاری خود را گسترش و هویت تجاری قابل تشخیصی را در میان مردم ایجاد کنند. همچنین این نوع پلتفرمها به فروشندگان کمک کرده تا بتوانند فروش و سود خود را افزایش داده و دو راه مختلف را برای فروش محصولات خود قرار دهند؛ اولین راه، هدایت کاربران و مشتریان از صفحه شبکه های اجتماعی به سوی وب سایت فروشگاه بوده و راه دوم نیز فعال کردن قابلیت خرید محصولات در شبکه های اجتماعی به صورت مستقیم میباشد.
شبکه های اجتماعی چگونه به تجارت الکترونیک کمک میکنند؟
برخی از محبوبترین پلتفرمهای شبکه اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، پینترست و… معمولاً به عنوان یک گزینه مناسب برای جایگزین کردن فروشگاه آنلاین توسط فروشندهها، به شمار نمیآیند. اما در عوض، فروشندگان از این پلتفرمها برای نمایش محصولات خود با استفاده از عناصر بصری مانند تصاویر و ویدیوها، استفاده میکنند؛ همچنین شبکه های اجتماعی این امکان را به فروشندگان میدهد تا بتوانند به مخاطبان و مشتریان گستردهتری دست پیدا کنند. معمولاً مشتریانی که یک کالایی را در شبکه های اجتماعی جالب میبینند، به وب سایت آن فروشگاه رفته و تصمیم به خرید آن محصول میگیرند و خرید خود را انجام میدهند.
داستانهایی از موفقیتها و شکستهای برخی از کسب و کارهای تجارت الکترونیک بزرگ
در این مرحله، شما یک دید کامل از نحوه عملکرد تجارت الکترونیک پیدا کردهاید؛ اینکه تجارت الکترونیک دقیقاً چگونه بوجود میآید، چه چیزی را برای فروشنده و مشتری فراهم میکند، چه نوع معاملاتی در آن انجام میشود، و اینکه فروشندگان از چه پلتفرمهایی برای دستیابی به مشتریان و مخاطبان خود استفاده میکنند. حال بیاید نگاهی به برخی از داستانهای کسب و کار تجارت الکترونیک بیندازیم و موفقیتها و شکستهایشان را مورد بررسی قرار دهیم تا بتوانیم از استراتژیهای موفقیت آمیز و همچنین اشتباهاتی که انجام دادهاند، نکاتی را بیاموزیم.
داستان کسب و کار تجارت الکترونیک آمازون
فروشگاه آمازون تنها یکی از بزرگترین پلتفرمهای تجارت الکترونیک نیست، بلکه در کنار آن به یکی از با ارزشترین شرکتهای جهان تبدیل شده به طوری که ارزش این شرکت، از ارزش شرکتهای بزرگ دیگری مانند مایکروسافت بیشتر شده است!
آمازون درواقع یک بازار آنلاین پررونق و رقابتی برای فروشندگان محصولات است و همچنین به مشتریان این اجازه را میدهد تا بتوانند در طیف وسیعی از محصولات، جستجوی خود را انجام دهند و محصول مورد نظر خود را پیدا کنند.
چه چیزی آمازون را موفق ساخت؟
برایان آیزنبرگ (Bryan Eisenberg) یک نویسنده مقالات درباره کسب و کارهای پرفروش است که به تازگی، در انتشار مقالهای به نام “مانند آمازون باشید” همکاری کرده است. در این کتاب، درباره 4 ستون موفقیت آمازون صحبت میشود که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- مشتری محور باشید: آمازون سعی نمیکند تا با مشتریان طوری رفتار کند که مشتریان، طبق روشهای آمازون پیش بروند؛ بلکه آمازون خود را با رفتارهای مشتریان تطبیق میدهد و همیشه سعی بر این دارد که رفتارها و روشهای فروش محصولات خود را بر طبق رفتارهای مشتریان، تغییر دهد. آنها با ارائه یک مرکز راهنمایی دقیق، به تمامی سوالات و نگرانیهای مشتریان پاسخ میدهند تا مشتریان بتوانند بدون آنکه سوالی برایشان باقی بماند، خریدهای خود را انجام دهند.
- خلاق باشید: آمازون همیشه درحال انجام آزمایشات مختلف است تا بتواند راههای جدیدی را برای پیشرفت فروش محصولات پیدا کنند. آمازون به طور مرتب و مداوم نظر سنجیهای آنلاینی را از طریق ایمیل انجام میدهد و از مشتریان میخواهد که درباره تجربه خریدشان از آمازون، نظر بدهند. با اینکار، آمازون متوجه میشود که در کجای فروشگاه باید تمرکز بیشتری بگذارد تا بتواند تجربه خرید مشتریان را بهتر سازد.
- بر روی تجربه مشتری تمرکز کنید: آمازون همیشه با مشتریان به طوری رفتار میکند که آنها احساس کنند بخش بزرگ و مهمی از یک فرایند خرید هستند. به طوری که اگر بر وب سایت آمازون نگاهی داشته باشید، متوجه میشوید که تعداد نقد و بررسیها بسیار بالا بوده و دلیل آن هم این است که مشتری با خود فکر میکند که نقد و بررسیاش نقش مهمی در فرایند خرید دیگر مشتریها دارد.
- بهینه سازی و بهبود به طور مداوم: آمازون از دادههای خود استفاده خوبی میکند. شرکت آمازون همیشه درحال تحلیل و بررسی دادهها است و در جنبههای مختلفی از کسب و کارش از جمله تجربه مشتری، انبارداری، امور مالی و بازاریابی، از دادهها استفاده میکند تا بتواند این نوع جنبهها را بهبود ببخشد.
با این حال، زمانی که شما قصد راه اندازی یک کسب و کار تجارت الکترونیک از پایه را دارید، اشاره به غولهای بزرگ بازارآنلاین مانند آمازون میتواند کمی مسئلهای بیربط باشد. به همین دلیل قصد داریم تا به شرکت Birchbox نیز نگاهی بیندازیم.
داستان کسب و کار تجارت الکترونیک Birchbox
وب سایت Birchbox یک تجارت دو وجهی است؛ به طوری که در وجه اول، مشتری میتواند با خرید یک اشتراک یک ماهه به قیمت 10$ دلار، ماهیانه یک مجموعه از محصولات مخلوطی مانند مو مصنوعی، لوازم آرایش، مواد مراقبت از پوست و عطر دریافت کند. در وجه دوم نیز میتواند در بخش فروشگاهی وب سایت، محصولات مورد نظر خود را به طور مستقیم خریداری کند. از سال 2015، وب سایت Birchbox بیش از 500 برند تجاری همکار و یک میلیون مشتری مشترک فعال دارد.
چه چیزی Birchbox را موفق ساخت؟
فاکتورهای مختلفی در موفقیت سایت Birchbox نقش داشتهاند؛ اما در میان آنها، مهمترین فاکتور “دادهها” میباشد.
بنیانگذار شرکت، Katia Beauchamp اظهار نظر داشت که “دادهها” به بهترین دوستشان در کسب و کار تبدیل شده است.
در ادامه میخواهیم به برخی از روشهایی که وب سایت Birchbox از دادهها استفاده میکند، نگاهی بیندازیم:
وب سایت Birchbox از مشترکان درخواست میکند که برای هر محصول، یک نقد و بررسی ارسال کنند، در نهایت از این دادهها برای تطبیق و نمایش محصولات مناسب برای هر مشتری، استفاده میکند. همچنین Birchbox یکسری از دادهها را برای برندهای تجاری همکار ارسال میکند تا آنها هم بتوانند از فاکتورهایی که مفید بوده، مطلع شوند و بر روی مشکلات بیشتر تمرکز کنند.
داستان کسب و کار تجارت الکترونیک Wayfair
شرکت Wayfair یک شرکت آمریکایی است که در فروش مبلمان و وسایل منزل تخصص دارد. این شرکت بیش از 14+ میلیون محصول مختلف از 11,000 تامین کننده در سر تا سر جهان را برای فروش ارائه میکند و توانست لقب “سریعترین رشد کسب و کار” در سال 2018 در آمریکا را از آن خود کند.
چه چیزی Wayfair را موفق ساخت؟
وب سایت Wayfair یک فروشگاه Dropshipper است؛ بدین معنی که این شرکت، محصولاتی که به فروش میگذارد را در انبار خود نگهداری نمیکند و بجای آن، محصولات را از افراد شخص ثالث و تولید کنندگان دیگر خریداری کرده و مستقیماً به مشتری ارسال میکند. بنابراین میتوان گفت که شرکت Wayfair عملکرد عظیم و بسیار خوبی در مدیریت تولید کنندگان و فروش محصولات دارد؛ به طوری که این شرکت بیش از 7,000+ تولید کننده و فروشنده را مدیریت و مراحل خرید را به طوری انجام میدهد که محصول به طور مستقیم از تولید کننده به مشتری برسد.
مراحل کار Wayfair به گونهای انجام میشود که دیگر تولید کنندگان، دادههای موجودی و انبار خود را در سرورهای Wayfair آپلود میکنند؛ سپس الگوریتم شرکت شمارهها را تحلیل و بررسی کرده و از این اطلاعات برای تعیین زمان و مراحل حمل و نقل استفاده میکند. همچنین این سیستم برای اطلاع رسانی به تولید کنندگان از خریدهای انجام شده، بسیار موثر است؛ به طوری که تولید کنندگان بلافاصله از اطلاعات خرید آگاه میشوند. به علاوه، این سیستم اندازه محصولات سفارش داده شده را بررسی میکند و بر طبق اندازه محصولات، تصمیم میگیرد که از حمل و نقل شرکت یا از حمل و نقل FedEx استفاده کند.
همچنین شرکت Wayfair علاوه بر مدیریت تولید کنندگان و سفارشها، بر روی شناخت و درک مشتریان نیز تمرکز دارد. به طوری که هر مشتری را تشویق به ایجاد یک حساب کاربری میکند و سپس رفتار آن مشتری را زیر نظر میگیرد؛ اینکار باعث میشود که این شرکت بتواند تچربه خرید و سفارش محصولات را طبق رفتارهای مشتریان، شخصی سازی کند.
داستان کسب و کار تجارت الکترونیک Zappos
وب سایت Zappos یک فروشگاه آنلاین فروش کفش و پوشاک است که در منطقه لاس وگاس آمریکا، مستقر میباشد. درحال حاضر امتیاز این شرکت توسط آمازون خریداری شده اما باز هم بد نیست که نگاهی به داستان این کسب و کار تجارت الکترونیک بیندازیم.
چه چیزی Zappos را موفق ساخت؟
وب سایت Zappos به دلیل خدمات مشتری فوق العادهاش مشهور است. وعده اصلی وب سایت Zappos به مشتریان، ارائه سرویس فوق العاده با کیفیت مشتری است. شعار محبوب این وب سایت هم “Deliver WOW Through Service” میباشد؛ دلیل بوجود آمدن این شعار، برپایه در اولویت قرار دادن مشتری توسط این شرکت است.
به طور مثال، درحالی که سایر کسب و کارهای تجارت الکترونیک، به کارمندان و پشتیبانان خود توصیه میکنند که در سریعترین زمان ممکن، تماس را با مشتری قطع کنند؛ وب سایت Zappos به کارمندان پشتیبان خود توصیه میکند تا زمانی که لازم باشد، بر روی تلفن بمانند. در اینجا میتوان گفت که یک کارمند Zappos ممکن است حتی 10 ساعت پشت تلفن با یک مشتری، مکالمه داشته باشد!
داستان شکست برخی از کسب و کارهای تجارت الکترونیک
تا اینجا شما درمورد داستانهای موفقیت آمیز برخی از کسب و کارهای تجارت الکترونیک، اطلاعاتی مشاهده کردید. حال بیاید به داستان شکست برخی از کسب و کارهای تجارت الکترونیک نگاهی بیندازیم؛ توجه داشته باشید که بررسی دلیل شکست این نوع کسب و کارها، میتواند درسی برای شما در موفقیت کسب و کارتان باشد.
داستان شکست Boo.com
وب سایت Boo.com یک فروشگاه آنلاین لباس و لوازم آرایشی و بهداشتی مستقر در انگلیس بود که فقط دو سال پس از راه اندازی، شکست خورد. البته این شرکت تنها یکی از بسیاری از شرکتها بود که در سال 2000 طی حباب dot-com تعطیل شد.
شاخص مرکب NASDAQ (که از بسیاری از شرکتهای فناوری تشکیل شده بود) در اواخر دهه 1990 ارائه شد اما پس از حباب، افت ناگهانی را همراه خود داشت.
برای افرادی که از حباب dot-com اطلاعی ندارند، اینگونه میتوان گفت که حباب dot-com از سال 1997 تا سال 2001 اتفاق افتاد. رشد سریع استفاده از اینترنت در آن زمان باعث شد که سرمایه گذاریهای گستردهای بر روی شرکتهایی که حتی به سود نرسیدهاند، شود. اما هیجان سرمایه گذاریها مدتی طول نکشید که بازار با افت شدیدی رو به رو شد و بسیاری از سرمایه گذاریها از بین رفتند.
چه چیزی باعث شکست Boo.com شد؟
تجربه کاربری ناخوشایند، یک استراتژی و برنامه ریزی رشد معیوب و همچنین سرمایه گذاری سنگین که از درآمد شرکت بالاتر بود، باعث شکست Boo.com شدند. حال تجربه کاربری ناخوشایند در یک وب سایت، بیشتر به سرعت بارگذاری وب سایت بر میگردد. یک وب سایت به طور معمول از فایلهای جاوا اسکریپت و فایلهای حجیمی برای عملکرد صحیح استفاده میکند و اگر این نوع فایلها به طور صحیح بهینه سازی نشوند، باعث کند شدن سرعت بارگذاری وب سایت میشوند.
همچنین شرکت Boo.com سعی کرد راه پیشرفت خود را خیلی سریع گسترش دهد با اینکه هزینههایی که به همراه داشت، بسیار بالا بود. در کنار آن، سقوط سهام فناوری باعث شد که این شرکت دیگر نتواند درآمد کافی را برای تامین سرمایه خود جمع آوری کند و در نتیجه، شرکت شکست خورد.
داستان شکست eToys.com
وب سایت eToys.com یک فروشگاه آنلاین اسباب بازی بود که در سال 1997 راه اندازی و پس از آن، در سال 2001 به ورشکستگی رسید.
چه چیزی باعث شکست eToys.com شد؟
همانند Boo.com، شرکت eToys.com سعی کرد راه پیشرفت خود را در سریعترین زمان ممکن، گسترش دهد اما از طرفی هزینههای شرکت بسیار بالا بود. به دلیل شرایط بازار که حباب dot-com را دنبال میکرد، نتوانست سرمایه گذاری کافی را بدست آورد و در نتیجه، ورشکست شد.
اما این مورد تنها دلیل شکست این شرکت نبود. طبق اخبار ABC، دلیل اصلی شکست eToys.com عدم تحویل محصولات به موقع به مشتری بود. آنها در اولین فصل تعطیلات، تعداد سفارشات بسیاری را دریافت کردند اما قادر به تحویل همه سفارشات به موقع نبودند، به طوری که اکثر مشتریان سفارشات خود را در اواخر تعطیلات دریافت میکردند؛ همین موضوع باعث شد که این شرکت به شهرت بدی دست پیدا کند.
اما شهرت بد این شرکت در اینجا متوقف نشد. در یک زمان، این شرکت از شرکت Etoy که یک سایت سوئیسی دستسازهای هنری بود شکایت کرد. دلیل شکایت هم این بود که شرکت Etoy سعی به ثبت دامنه etoy.com داشت که از دیدگاه شرکت eToys.com، این دامنه شباهت بسیاری به دامنه خودشان داشت. این حرکت با واکنشهای گستردهای رو به رو شد و در نهایت، شرکت eToys.com به عقب کشیده و برکنار شد.
سوالات متداول در رابطه با تجارت الکترونیک
چه تعداد معاملات تجارت الکترونیک در سر تا سر جهان وجود دارد؟
آمارها نشان میدهد که تا پایان سال 2020 بیش از 2.5+ میلیارد مصرف کننده آنلاین وجود خواهد شد. برای آنکه بتوانیم چشم انداز کلی داشته باشیم، با جمعیت جهانی بالغ بر 7.7+ میلیارد نفر، این آمار بدین معناست که 25% از جمعیت جهان، درحال خرید و فروش محصولات به صورت آنلاین هستند.
ارزش تجارت الکترونیک درحال حاضر چقدر است؟
تجارت الکترونیک در سال 2019 حدود 3.5+ تریلیون دلار فروش ایجاد کرده است؛ همچنین پیشبینی میشود که در آینده، این مقدار افزایش گستردهتری داشته باشد.
آیا تجارت الکترونیک همچنان درحال رشد است؟
بله قطعاً! مطالعات پیشبینی میکند که تجارت الکترونیک از رشد 263% از 1.3 تریلیون دلار در سال 2014، به 4.9 تریلیون دلار در سال 2021 برخوردار خواهد بود.
چه تعداد وب سایت تجارت الکترونیک درحال حاضر وجود دارد؟
تخمین زده میشود که درحال حاضر حدود 24 میلیون وب سایت تجارت الکترونیک به صورت فعال وجود دارد که درحال فروش محصولات در سال 2020 هستند.
بزرگترین شرکتهای تجارت الکترونیک کدام هستند؟
بزرگترین شرکت تجارت الکترونیک، شرکت آمازون بوده با ارزش بازار تخمینی 993$ میلیارد دلار در سال 2019؛ همچنین در بازار چین نیز شرکت علی بابا به عنوان بزرگترین شرکت تجارت الکترونیک فعالیت دارد که حدود 56% از سهم بازار را از آن خود کرده است.
چند درصد از خرید و فروشهای تجارت الکترونیک از طریق موبایل و تلفنهای هوشمند انجام میشود؟
در ایالات متحده تلفنهای همراه 44.7% از کل خرید و فروشهای تجارت الکترونیک را در سال 2019 به خود اختصاص داده است.
در چه روزهایی، مشتریان بیشتر تصمیم به خرید میگیرند؟
در روزهای یک شنبه و دو شنبه، ترافیک بالاتری به وب سایتهای تجارت الکترونیک به نسبت روزهای دیگر، وارد میشود.
در چه ساعاتی، مشتریان بیشتر تصمیم به خرید میگیرند؟
ساعتهای پیک خرید مشتریان معمولاً بین ساعت 8 صبح تا 9 شب میباشد.
بکار بردن دانش تجارت الکترونیک در عمل
تا اینجا شما تمام آنچه که درمورد تجارت الکترونیک نیاز بود بدانید را آموختید. حال زمان آن رسیده که آموختههای خود را در عمل بکار ببرید!
امیدواریم که محتویات این مقاله، مورد استفاده شما کاربران عزیز قرار گرفته باشد؛ آرزوی موفقیت برای کسب و کار همه شما کاربران و مخاطبان عزیز داریم.