آموزش مدیریت سفارشات در ووکامرس

( )

حق کپی ویدئو

مجاز نمی باشد.

شما اینجا هستید :

جلسه بیست و دو

آموزگار :

فرید معیریان

در این جلسه به آموزش مدیریت سفارشات در ووکامرس میپردازیم.در ووکامرس بخشی به نام سفارشات وجود دارد که میتوانیم مدیریت کنیم.مواردی مانند:د انتظار پراخت، ناموفق،درحال انجام، تکمیل شده، در انتظار بررسی ، لغو شده و.. ( ادامه مطلب … )

مشاهده بانک ِ افزونه های ووکامرسی ( مربوط به ویدئو بالا )

مجموعه ای از بهترین افزونه ووکامرسی که می تواند تاثیر مهمی در فروش و درآمدزایی وبسایت شما داشته باشد.

مشاهده بانک ِ افزونه های ووکامرسی ( مربوط به ویدئو بالا )

مجموعه ای از بهترین افزونه ووکامرسی که می تواند تاثیر مهمی در فروش و درآمدزایی وبسایت شما داشته باشد.

اورجینال

کیفیت

پشتیبانی

آپدیت

فــرید معــیریان

دانشجوی ارشد تجارت الکترونیک ، فعالیت در زمینه وب، دیجیتال مارکتینگ و ایجاد فروشگاه اینترنتی.

فــرید معــیریان

دانشجوی ارشد تجارت الکترونیک ، فعالیت در زمینه وب، دیجیتال مارکتینگ و ایجاد فروشگاه اینترنتی.

آموزش مدیریت سفارشات در ووکامرس

( )

در جلسات گذشته بطور کامل در رابطه با پیکربندی ووکامرس، نصب قالب و افزودن محصولات مختلف صحبت کردیم، در جلسه 22 از آموزش افزونه ووکامرس به مدیریت سفارشات می‌پردازیم.

مدیریت سفارشات در ووکامرس

مدیریت و پیگیری سفارشات از مهم‌ترین بخش‌های یک فروشگاه اینترنتی بشمار می‌رود. افزونه ووکامرس امکان مدیریت سفارشات را با امکانات و قابلیت‌­های مختلف و کاربردی در اختیار شما قرار می‌دهد.

وضعیت سفارشات در ووکامرس

بخش وضعیت سفارشات در ووکامرس به شما کمک می‌کند تا بتوانید وضعیت سفارشات را در مراحل مختلف مدیریت و پیگیری نمایید.

وضعیت سفارشات در ووکامرس

  • در انتظار پرداخت: سفارش‌هایی که در سبد خرید مشتری قرار گرفته اما هنوز به مرحله پرداخت نرسیده است.
  • ناموفق: سفارش‌هایی که به دلایل مختلف با موفقیت به ثبت نرسیده است.
  • در حال انجام: سفارش‌های ثبت شده‌ای که بررسی شده‌اند و در حال آماده‌سازی جهت ارسال برای مشتری هستند.
  • تکمیل شده: سفارشی که با موفقیت به دست مشتری رسیده است در وضعیت سفارشات تکمیل شده قرار می‌گیرد.
  • در انتظار بررسی: سفارش‌های در انتظار بررسی، به سفارش‌هایی گفته می‌شود که نیازمند بررسی مدیر فروشگاه هستند.
  • لغو شده: سفارشاتی که توسط مشتری یا مدیر فروشگاه لغو شده باشند، در وضعیت سفارشات لغو شده قرار می‌گیرند.
  •  مسترد شده: به سفارش‌هایی که پس از رسیدن به دست مشتری به دلایل مختلف مرجوع می‌شوند، مسترد شده گفته می‌شود.

 مدیریت سفارشات در ووکامرس

برای دسترسی به مدیریت سفارشات در ووکامرس از پیشخوان وردپرس منو ووکامرس گزینه “سفارشات” را انتخاب کنید. در صفحه‌ای که نمایش داده می‌شود اطلاعات کاملی از شماره سفارش و نام و نام‌ خانوادگی خریدار، تاریخ ثبت سفارش، وضعیت و مبلغ هر سفارش در اختیار شما قرار می‌گیرد.

با کلیک بر روی آیکون چشم که کنار تاریخ ثبت سفارش قرار گرفته است، جزئیات صورتحساب نظیر، آدرس، تلفن و ایمیل خریدار، نوع سفارش و نحوه پرداخت به نمایش در می‌آید. در این قسمت می‌توانید با انتخاب گزینه “در حال انجام” سفارش را تائید کنید و اگر سفارش به دست مشتری رسیده باشد با انتخاب گزینه “تکمیل شده” وضعیت سفارش را تغییر بدهید.

 مدیریت سفارشات در ووکامرس

صفحه ویرایش سفارش

برای مشاهده جزییات بیشتر، روی شماره سفارش مورد نظر کلیک کنید تا صفحه ویرایش آن سفارش باز شود. در این قسمت اطلاعات تکمیلی از قبیل تاریخ ثبت سفارش، وضعیت سفارش، پروفایل مشتری، سایر سفارش‌های مشتری، آدرس دقیق مشتری و روش حمل و نقل و ویرایش آیتم خریداری شده در اختیارتان قرار می‌گیرد و امکان ویرایش این اطلاعات برای شما فراهم شده است.

صفحه ویرایش سفارش

  • بخش آیتم: بخش مهم و کاربردی آیتم به شما این امکان را می‌دهد تا سفارش مشتری را ویرایش کنید. به عنوان مثال به درخواست مشتری به سفارش او اقلام جدیدی اضافه کنید، کپن تخفیف اعمال کنید و یا سفارش را مسترد نمایید.
  • افزودن اقلام: در این بخش می‌توانید تعداد کالای خریداری شده را افزایش بدهید و یا کالا دیگری به سفارش اضافه کنید.
  • اعمال کوپن: در بخش اعمال کوپن می‌توانید کد تخفیف را برای سفارش موردتظر اعمال نمایید.
  • استرداد: اگر مشتری به هر دلیلی از کالای دریافتی خود رضایت نداشت و اقدام به مرجوع کردن آن نمود می‌توانید گزینه استرداد را فعال کنید. پس از کلیک روی دکمه استرداد، فیلدهایی برای مدیریت مرجوعی کالا مانند برگشت به انبار و مبلغ استرداد نمایش داده می­شود که برای تکمیل فرآیند مرجوعی باید این فیلدها را مقداردهی نمایید.
  • بخش یاداشت سفارش: در بخش ستون چپ صفحه ویرایش سفارت، بخشی با نام یاداشت سفارش قرار دارد که یاداشت‌های سیستمی و شخصی را نمایش می‌دهد. یادداشت‌های سیستمی معمولا در ارتباط با وضعیت پرداخت‌ها اطلاع رسانی می‌کند، به عنوان مثال اگر پرداختی ناموفق باشد خطای پرداخت در این بخش اعلام می‌شود. برخی دیگر از یاداشت‌ها برای اطلاع رسانی از وضعیت سفارش برای مشتریان به آدرس ایمیل آن‌ها ارسال می‌شود. برای اضافه کردن یاداشت می‌توانید از بخش باکس افزودن یادداشت استفاده نمایید، یاداشت‌های اضافه شده در وضعیت‌های مختلفی قابل انتشار هستند.
  • یادداشت خصوصی: یادداشت خصوصی فقط برای مدیر سایت نمایش داده می‌شود.
  • یادداشت برای خریدار: این نوع یادداشت‌ها معمولا از نوع اطلاع رسانی درباره وضعیت سفارش است و در قالب ایمیل برای خریدار ارسال می‌شود.
  • بخش دسترسی محصولات دانلود شدنی: در این قسمت می‌توانید محدودیت‌های دانلود توسط مشتری را ویرایش کنید، به عنوان مثال تعداد دانلود توسط مشتری را محدود کنید و یا مجوز دانلود محصول را صادر نمایید.

اضافه کردن سفارش بصورت دستی

گاهی ممکن است مشتری طی تماس تلفنی از شما درخواست کند کالایی را برای او ثبت سفارش کنید. برای سفارش بصورت دستی روی دکمه “افزودن سفارش” در صفحه سفارشات کلیک کنید تا امکان اضافه کردن سفارش برای مشتریان به­ صورت دستی فراهم شود. با تکمیل فیلدهای وضعیت و آدرس مشتری و انتخاب کالاهای مورد صفارش مشتری، یک سفارش دستی ایجاد و ثبت می‌شود. یکی از مشکلات اضافه کردن سفارش بصورت دستی، کم نشدن تعداد اقلام ثبت سفارش شده از انبار است و لازم است تعداد کالاها بصورت دستی از موجودی انبار کاسته شوند.

در این قسمت از دوره آموزش جامع ووکامرس به مدیریت سفارشات پرداختیم، امیدواریم از این آموزش استفاده کافی را برده باشید. در جلسه آینده همراه ما باشید که قصد داریم به سراغ “کاربرد ابزارک ها در ووکامرس” برویم.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.

102 دیدگاه. Leave new

فهرست